Čili omaka sladko pekoča začimba

Omak je ogromno vrst od mrzlih do vročih. Nekatere vroče omake so vroče, kljub temu, da so v resnici mrzle. Govorim o pekočih omakah. Danes je trend pekočih omak v porastu. Še posebej popularna je čili omaka. Čili je tropska rastlina iz rodu paprik, pri kuhanju pa se ga uporablja, kot začimbo. Poznamo več kot 300 vrst čilijev, ki so različno pekoči. Najbolj pekoči je tako pekoč, da so nekoč z njim mučili jetnike. A klasična čili omaka ni tako intenzivno pekoča. Pravzaprav je čili sladkastega okusa in se poda praktično vsem jedem. Še posebno okusen je na mesu, zato se ga pri jedeh z žara pogosto uporablja. Ko se enkrat pekočine navadiš, se ti čili omaka tako dopade, da se ji le stežka upreš. Pri nas je na jedilniku praktično vsak dan. Poleg tega je okus pekočega v ustih lahko prav zabaven. Peče te brez, da bi se poškodoval.

čili omakaTa misel me zmeraj zabava. Prehudo pekočino, ki bi vam jo povzročila čili omaka pa nikar ne blažite z vodo, ampak raje posezite po nečem beljakovinskem, kot je jogurt, smetana ali meso. Poskusite in videli v trenutku vam bo bolje. Čiliji so dobavljivi tudi v začimbi a skrivnost omake je še v ostalih začimbah, ki dajo omaki zaokrožen in poln okus. V kolikor še niste poskusili, tovrstne omake a ste dovolj pogumni, da si jo upate vam svetujem, da začnite z najblažjimi. A če se vam ne bodo zdeli dovolj pekoči boste lahko naslednjič pekočino povečali in na ta način prišli do vaše meje. Čili omaka pa se vam v tem primeru ne bo zamerila. Zakaj so danes čiliji tako popularni. Tudi na to obstaja odgovor. Čili pospešuje prebavo in ne boste verjeli blaži bolečine. Čili je odporna rastlina in uspeva tudi pri nas. Tako je dan danes čili omaka dobavljiva tudi pod oznako domače. A ne samo po imenu. Resnično. Bili in Gogi sta si nekega dne dala ime pekoča in posadila cela polja čilijev in feferonov. V kolikor se boste peljali na dolenjsko ju lahko srečate in si ogledate te nasade. A to ni še vse z njimi tudi rada ustvarjata in ustvarila sta mnogo vrst čili omake.