Avtomobilska ogledala so naravnost nujna

Avtomobilska ogledala so eden najpomembnejših delov vsakega avtomobila. Veščine gledanja v avtomobilska ogledala se učimo že v šoli vožnje, urimo pa jo skozi vse življenje, saj gre vendarle za element, ki nam zagotavlja večjo varnost kot sicer. Uporabna so povsod v prometu, ne le pri vožnji vzvratno, saj je ves čas dobro vedeti, kaj neki se dogaja za našim vozilom. Morda bi nas kdo želel prehiteti, morda nam kdo vozi tik za avtomobilom. Še posebej pomembna so tovrstna ogledala na avtocesti. Vsi prav dobro vemo, da je tam še posebej pomembno, da spremljamo dogajanje pred in za nami, saj lahko na tanič tudi vsaj malo predvidimo, kako bodo ravnali drugi udeleženci v prometu.

avtomobilska ogledala

V prometu je popoln pregled nad svojo okolico namreč nujen in dobro nameščena avtomobilska ogledala nam pri tem še kako pomagajo. Poznamo zunanja in notranja. Zunanja so nameščena na obeh straneh vozila, notranja pa na sprednji strani zgoraj, tako da lahko s pomočjo spremljanja vseh treh kar dobro opazujemo, kaj se dogaja okoli nas. Ogledala nam zelo pomagajo tudi pri vzvratni vožnji in seveda parkiranju, kjer brez njih preprosto ne gre. Morda ste vožnje že tako vešči, da za dobro parkiranje ne potrebujete drugega kot pogled v ogledalo.

Ker so avtomobilska ogledala tako zelo pomembna in ves čas uporabna, jih je nujno redno čistiti. Pozimi se na njih lahko nabereta led in umazanija, tudi orosijo se, zato je treba vsakič pred začetkom vožnje preveriti, kako so očiščena in če nam res omogočajo jasen pogled nazaj. Elegantna rešitev za zaledenela ali orošena ogledala je seveda njihovo gretje, a to je vključeno le v sodobnejših vozilih. Morajo pa biti ogledala pravilno nameščena, saj si vsi v avtomobilu želimo čim boljšo preglednost. če pogledamo vanje, moramo videti tudi, kaj se dogaja ob straneh avtomobila, ne le za njim. To je odvisno tudi od tega, kako imamo nameščen voznikov sedež in kako velik je voznik, tako da je najbolje, da si ogledala namesti prav vsak voznik posebej, če nek avto pač vozi več ljudi. Svetujemo, da pred vsakim začetkom vožnje najprej preverite ogledala, jih namestite tako, kot vam najbolj odgovarja, potem pa se podate na pot.