Dieta: je prehrana brez glutena primerna za vsakogar?

Tudi vi velikokrat brskate po internetu ter iščete najbolj popularne diete in vse kar morate vedeti o njih? Verjetno ste med iskanjem vsaj enkrat naleteli tudi na pojem brezglutenska dieta. V današnjem članku boste izvedeli za koga je omenjen način prehranjevanja priporočljiv oziroma nujen. V primeru, da ste se iz zdravstvenih ali pa drugih razlogov odločili slediti smernicam brezglutenske diete, vam bo v pomoč tudi seznam odsvetovanih in dovoljenih živil, ki ga boste našli v nadaljevanju.

dieta

Kaj je gluten?

Da bomo bolje razumeli pojem brezglutenska dieta, se moramo vrniti k osnovam. Gluten je beljakovina, ki se nahaja v zrnih žit kot so pšenica, oves, ječmen, rž, pira in kamut. Je toplotno stabilen in ima odlične sposobnosti vezanja in raztezanja, zato je v prehrambeni industriji velikokrat uporabljen kot dodatek za zadrževanje vlage, izboljšanje teksture in okusa, zgoščevalec, emulgator ali celo sredstvo za želiranje. Zaradi njegove vsestranskosti ga ne najdemo le v izdelkih iz žit, temveč tudi predelanem mesu, vegetarijanskih mesnih nadomestkih, bombonih, sladoledu, maslu, začimbah in prelivih.

V katerih primerih je brezglutenska dieta priporočljiva oziroma nujna?

1. Celiakija
Celiakija je kronična bolezen, pri kateri je najbolj prizadeto tanko črevo. Zaradi pozne diagnoze velikokrat pride do okvare črevesne sluznice in pomanjkanja hranil, ki so pomembna za naše zdravje. Če pri sebi opazite simptome kot so kronična diareja, izguba telesne mase, napihnjenost, utrujenost, dermatitis, anemija, hipovitaminoza ali neplodnost imate mogoče celiakijo. Le ta je dedno pogojena, zato ne zaženite panike in se pri družinskih članih pozanimajte o zgodovini bolezenskih stanj.

Dokončno diagnozo bo postavil zdravnik, ki bo opravil specifične teste. V primeru, da imate celiakijo je doživljenjska brezglutenska dieta nujna za ohranjanje vašega zdravja. V nasprotnem primeru, bi lahko prišlo do kronične okvare črevesne sluznice in slabše absorpcije hranil v prebavilih. Posledice so lahko hude, zato ne odlašajte in takoj obiščite svojega zdravnika.

2. Preobčutljivost na gluten
Obstaja še eno bolezensko stanje, pri katerem je izločitev glutena iz prehrane več kot priporočljiva. Verjetno ste že slišali za neceliakalno preobčutljivost na gluten. Simptomi so podobni kot pri celiakiji, pojavljajo se bolečine v trebuhu, napihnjenost, diareja, zaprtje, slabost in zgaga. Pojavijo se lahko tudi pridruženi simptomi kot so slabo počutje, utrujenost, glavoboli, anksioznost in depresija, bolečine v mišicah ter kožni izpuščaji.

Ker je o mehanizmu bolezni znanega le malo, pogosto pride do napačne diagnoze in neprimernega zdravljenja. Najboljši način za odkrivanje preobčutljivosti je popolna izločitev glutena iz prehrane. Če na področju prehrane nimate znanja, vam svetujemo sodelovanje z zdravnikom ali prehranskim svetovalcem, da ne boste povzročili škode svojemu telesu. Brezglutenska dieta bo pokazala, če je postavljena diagnoza resnična, drugače pa boste morali opraviti teste za druge bolezni.

3. Alergija na pšenico
Pšenica vsebuje veliko glutena, pa vendar pri alergiji pride do preobčutljivostnega odziva na pšenične beljakovine. Simptomi, ki se pojavijo kmalu po zaužitju izdelkov iz pšenico so srbeča koža, bolezni prebavil ter težave z dihanjem. Pri osebah, ki imajo diagnosticirano alergijo na pšenico je torej brezglutenska dieta nesmiselna. Izogibajte se le izdelkom, ki vsebujejo pšenico in vaši simptomi bodo izzveneli.

Seznam odsvetovanih živil pri brezglutenski dieti

Pripravite se na obisk trgovine in si preberite katerih živil zagotovo ne boste položili v nakupovalno košarico:

• Strogo prepovedano
V velikem loku se izognite policam, kjer so postavljeni izdelki iz pšenice, ječmena, rži, pire in kamuta. Ne kupujte mok, kruha, testenin, peciva, pekovskih izdelkov, bulgurja in kuskusa.

• Pozor – skriti gluten
Jedi, ki vsebujejo žitno moko kot dodatek so predelani mesni izdelki, sirni namazi, solatni prelivi, gorčica, kečap, juhe v prahu, instant kave ter čaji, sladkarije in hrana v konzervi.

• Dieta in alkoholne pijače
Alkoholne pijače, ki so pridobljene iz žit niso primerne za vas. Viskiju, vodki in pivu se boste morali na žalost odpovedati. Tudi na nekaterih drugih pijačah najdemo zavajajoče oznake, zato se jim raje izognite.

• Oznaka ‘lahko vsebuje sledi glutena’
Živila, ki so bila med žetvijo, pakiranjem ali skladiščenjem v stiku z moko ali ostanki glutena so neprimerni za osebe s celiakijo. Prav tako so lahko onesnažena v kuhinji, oziroma proizvodnem obratu. Dobro berite deklaracijo in preverite ali je na embalaži skrita trditev ‘lahko vsebuje sledi glutena’. Take izdelke boste morali pustiti v trgovini.

• Oves
V ovesu gluten ni naravno prisoten, kljub temu pa v nekaterih primerih povzroča neugodnosti. Verjetno zaradi velike verjetnosti kontaminacije. Oves namreč velikokrat obdelujejo v obratih skupaj z žiti, ki vsebujejo gluten.

Oves ne vsebuje glutena, kljub temu pa ga raje pustite na trgovski polici.

Kaj sploh lahko jem, če je dieta brez glutena del mojega življenja?

Naj vas zgornji seznam odsvetovanih živil ne prestraši. V današnjem času je na tržišču malo morje izdelkov, ki so prilagojeni prav ljudem s celiakijo. Če je bila še pred nekaj leti diagnoza povezana s ‘stradanjem’ zaradi slabe izbire živil, je danes ravno nasprotno. Poglejte si kako izbrati živila, ki so primerna za vas.

• Živila, ki ne vsebujejo glutena
V prvi vrsti lahko v trgovini posežete po izdelkih, ki že naravno ne vsebujejo glutena. To so mleko in mlečni izdelki, sveže meso in ribe, jajca, riž, koruza, proso, ajda, soja, sveža zelenjava in sadje, tapioka, maščobe kot so margarina, olja in oreščki, krompir, sol, poper, kis, sladkor, med, kava in čaj.

• Izdelki z oznako ‘brez glutena’ oziroma ‘gluten free’
Večina ljudi obožuje testenine, kruh in druge izdelke iz žit. Zaradi napredka v živilski industriji lahko tudi bolniki s celiakijo uživajo odlične špagete, žemljice in druge izdelke iz žit. Na izdelku poiščite oznako ‘brez glutena’ in brez skrbi uživajte najljubše jedi.

Branje deklaracije je zelo pomembno

Kot smo omenili že v začetku članka, se gluten ne pojavlja le v pekovskih izdelkih iz ‘prepovedanih’ žit, temveč tudi v nekaterih drugih živilih. V primeru, da imate celiakijo je striktna dieta izjemno pomembna za vaše zdravje, zato ne tvegajte! Naučite se branja deklaracije in vedno preverite izdelke, ki jih nameravate kupiti. Izberite le tiste, ki so označeni z oznako ‘brez glutena’ oziroma ‘gluten free’. Velikokrat boste na embalaži opazili tudi znak, na katerem je narisan prečrtan žitni klas. Izdelki, na katerih je navedena trditev ‘lahko vsebuje sledove glutena’ žal niso primerni za osebe s celiakijo. Že najmanjši delec, ki vsebuje gluten lahko močno škoduje bolniku. Verjetno ni potrebno posebej poudarjati, da moramo biti izjemno pazljivi tudi pri pripravi hrane v domačem okolju. Pazimo na higieno in se izogibajmo navzkrižni kontaminaciji.

Na izdelkih poiščite znak s prečrtanim žitnim klasom.

Je brezglutenska dieta primerna za vsakogar?

Vsak od nas pozna vsaj eno osebo, ki ji brezglutenska dieta ni tuja. Nekateri so se že v rani mladosti srečali z diagnozo celiakije, ki zahteva doživljenjsko dieto brez glutena. Priljubljenost omenjene diete pa je narasla tudi pri posameznikih, jim gluten ne škoduje. Mnogo ljudi verjame, da bodo na ta način naredili uslugo svojemu zdravju. Nadaljujte z branjem in izvedeli boste, če je res tako.

Kako brezglutenska dieta vpliva na zdravega posameznika?

V zadnjem času je marsikdo sledi brezglutenski dieti, žal pa je omenjen način prehranjevanja za zdrave ljudi večkrat škodljiv kot koristen. Tako je predvsem zaradi pomanjkanja znanja in napačne organizacije.

Kadar iz naše prehrane izločimo velike skupine živil, velikokrat zapademo v enoličen, neuravnotežen način prehranjevanja, kar vodi v pomanjkanje določenih hranil. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki se držijo brezglutenske diete velikokrat izmerjene višje ravni težkih kovin v krvi. Taki rezultati so verjetno posledica izjemno visokega vnosa riža in rib. Zaradi zmanjšanega vnosa prehranske vlaknine velikokrat pride tudi do zaprtja, kar poveča možnosti za pojav raka debelega črevesa. Če ste zdravi, ne potrebujete diete brez glutena. Ne bo vam hvaležno le vaše zdravje, temveč tudi denarnica.