Kaj pomeni gostovanje domene?

Če ste eden izmed tistih, kateri ne vedo, kaj gostovanje domene sploh je, potem imate srečo, saj boste v tem članku izvedeli kaj za vraga sploh to je! Da bi razumeli kaj gostovanje domene je, morate najprej razumeti kaj je domena. To je v bistvu nek naslov na internetu, tako kot recimo naslov vašega bivališča, le da kaže na nekaj drugega. Recimo vi imate svoj hišni naslov in ko bo poštar videl pismo s takim naslovom, bo vedel kam pismo prinesti. Za to seveda vi potrebujete tudi neko mesto, da dobite naslov kamor bo lahko poštar nosil pisma.

gostovanje domene

V svetu interneta pa je gostovanje domene nekaj podobnega. Hiša iz prejšnjega primera je tukaj v bistvu spletna stran naslov pa je domena. Te “hiše” oziroma spletne strani pa so postavljene in shranjene na strežnikih, zmogljivih računalnikih na katerih je ogromno prostora oziroma “parcel”.

Za gostovanje domene se odločajo ljudje, ki želijo postaviti spletno stran za neke svoje namene, kakšni so, ni važno, saj je vsako gostovanje domene skoraj podobno. Tako kot pri hiši, potrebujemo nek prostor ali parcelo, in vsaka parcela ima tudi neke svoje omejitve. Pri spletnih straneh to pomeni, da smo omejeni na prostor in moramo recimo paziti na to, kakšno vsebino dodajamo na spletno stran. Recimo slike ali videi, lahko se zgodi, da porabimo ves prostor na strežniku, ki nam je bil dodeljen in potem ne moremo več dodajati vsebine, lahko pa gostovanje domene nadgradimo in zakupimo več prostora.

To da je gostovanje domene podobno si razlagajte tako, da je princip isti, razlikuje pa se samo o dodatkih. Tako kot hotelske sobe, vsaka soba ima posteljo, to je glavno in nujno, vse ostalo pa so dodatki za katere doplačamo. Vsako gostovanje domene je takšno da imamo nekaj prostora na disku in še neke ostale možnosti, kolikšna količina pa nam je na voljo pa je odvisno od cene paketa.