Kako pomembna je točna ura?

Koliko pa vam pomeni podatke točna ura? Naj pojasnim kaj natanko se skriva pod izrazom točna ura. To je nekaj, česar se ne držijo tisti, ki vedno zamujajo. Žal bi si tisti, ki jim točna ura nekaj pomeni in se je držijo, želeli, da bi to bil podatek, ki bi zanima popolnoma vse ostale. A žal ni tako. No – šalo na stran – točna ura je izredno pomemben podatek, ki bolj ali manj v rokah drži niti celotnega poteka posameznikovega dneva.

točna ura

Če ne bi imeli tega podatka, potem bi z veliko verjetnostjo zjutraj še malo poležali v topli postelji (kar mogoče niti ni tako slaba ideja), zamudili v šolo ali v službo, pozabili, da bi se morala ura matematike končati že 20 minut nazaj, pozabili na odmor za kosilo, morda celo pozabili, da je konec službe (za to sicer obstaja le majhna možnost, mar ne?), pozabili na sestanek, večerji, zmenek,… Skratka kot vidite je točna ura podatek, brez katerega ne gre. No, za nekatere je to točna ura, spet za druge pa je dovolj že okvirna. Zanimiv je podatek, da je točna ura v nekaterih kulturah bolj pomembna, spet v drugih manj.

Naj podamo primer. V japonski kulturi je točna ura izredno pomembna in kakršnokoli zamujanje se smatra za izredno žalitev gostitelja. Torej, če želite skleniti kakšen posel z Japonci, potem nikar ne zamujajte. Ravno nasprotno pa je na primer na Aljaski, kjer je čas in s tem točna ura popolnoma nepomembna zadeva. Če se nekdo dogovori s sosedom, da pride na obisk, to pomeni da bo le-ta pa prišel enkrat. Predvidoma v naslednjih štirinajstih dneh. Vendar ne nujno. Kakor bo, pač bo. No, iz zgoraj opisanega lahko vidite, da točna ura ni tako pomembna za vse. Iz zgoraj napisanega lahko prav tako ugotovite iz kje izhajajo predniki vaših ‘točnih’ in prav tako vaših ‘netočnih’ prijateljev.