Kirurška odstranitev znamenja je morda potrebna

Vsak bi si moral pregledovati kožna znamenja, če se pojavijo kakšne spremembe. Če se pojavi sum, da bi šlo lahko za škodljivo znamenje, je morda potrebno kirurško odstranjevanje znamenj. Pri kirurškem odstranjevanju znamenja, vam specialist izreže znamenje. Pred tem dobite lokalno anestezijo, da se ta del omrtviči. Po opravljenem izrezu, se predel zašije. Res je, da lahko na predelu ostane brazgotina, ampak največkrat gre za znamenje, ki bi vam lahko škodovalo. Obstaja namreč veliko bolezni kože, med katerimi je rak kože najbolj nevaren. In če se sprememb, ki se pojavijo v spremenjenem kožnem znamenju ne odstrani, je to lahko velika napaka, ki vodi v velike težave.

kirurška odstranitev znamenja

Kdaj se odstrani znamenje?

Kožna znamenja so pri ljudeh normalna. In večina kožnih znamenj ni nevarnih za zdravje. Kljub temu pa jih je potrebno redno pregledovati. Nekatera znamenja lahko spremenijo obliko, barvo, velikost ali teksturo. Če se pojavijo večje ali pa manjše spremembe, je priporočljiv obisk dermatologa. Ta oceni, ali gre za potencialno nevarno znamenje. Če gre za znamenje, ki bi vam lahko škodovalo, se odloči za odstranitev znamenja. Takrat je kirurška odstranitev znamenja najbolj priporočljiva. Odstrani se namreč celotno znamenje, ne glede na to, kako globoko v koži se nahaja. Zaradi tega je pri nevarnih znamenjih kirurška odstranitev znamenja bolj pogosta, kot laserska odstranitev.

Laserska ali kirurška odstranitev znamenja?

Tako laserski, kot kirurški posegi se uporabljajo za odstranjevanje znamenj. Kirurška odstranitev znamenja se uporablja takrat, ko laserska odstranitev ni primerna. Največja slabost takega odstranjevanja znamenj je, da se pusti brazgotina. Pri laserski odstranitvi pa brazgotine načeloma ni. Ta vrsta odstranitve je primerna za vse estetske odstranitve znamenj. Uporabi se tudi za odstranitev nekaterih nevarnih znamenj, ampak ko laser ni primeren, se znamenje odstrani kirurško. Ne glede na postopek, je treba v nekaterih primerih potrebno odstraniti znamenje, pa čeprav bo ostala brazgotina.