Pomladi in poleti si vsi radi pripravimo piknik. A hitro se pojavi vprašanje, kako pripraviti meso za žar, da bo sočno in okusno. Odgovor na to vprašanje, dobite v nadaljevanju. Za začetek povejmo, da meso za žar delimo v dve skupini: meso, ki ga ni treba zoriti (ribe in perutnina), ter meso, ki ga moramo zoriti (divjačina ter goveje in konjsko meso), le tako bo kakovost pečenega mesa zares najboljša.
Meso za žar – mariniranje
Pri pripravi mesa za žar so zelo priljubljene različne marinade, ki meso odišavijo in obogatijo njegov okus. Na tem mestu bi vas radi opozorili, če pripravljate marinirano meso za žar, ga ne solite dan pred peko, ampak 15 minut pred peko, da iz mesa ne izteče ves mesni sok, ki ga dela sočnega in še bolj okusnega. Če potrebujete recept za okusno marinado, potem izberite tega: glava česna, 0,5 l piva, šop peteršilja in 2 jušni žlici olivnega olja. Česen, peteršilj in pivo zmešate s paličnim mešalnikom, potem dodamo še olivno olje. Zmes s čopičem namažete po mesu, ki ga boste pekli na žaru jutri.
Meso za žar – peka
Na splošno velja, da mesa za žar ne pečemo pri visokih temperaturah. Pripravite na primer cele kose rib ali perutnino, ki je zelo nežno in mehko meso, zato ga pecite na nizki temperaturi.
Pomembno je, da meso za žar pečete le toliko časa, da je lepo pečeno, v sredini pa mora imeti še veliko mesnega soka. A pri perutnini naj velja opozorilo, da bi se izognili salmoneli, naj ima meso v sredini vsaj 85 °C. Če pečete čevapčiče in pleskavice, potem vedno uporabljajte zorjeno meso, da bo meso z žara bolj sočno in okusno.
Meso za žar – koristni nasveti za popolno meso z žara
Pomembno je, da žar segrejte še preden pridejo vaši gostje. Meso za peko na žaru naj bo ogreto na sobno temperaturo in pred peko ga ne obračajte preveč. Med samo peko ne dolivajte dodatne maščobe in ves čas imejte žar pod nadzorom, da se ne zgodi, kaj, kar bi vam pokvarilo piknik.