Operacija vek – blefaroplastika

Znaki staranja se sčasoma pokažejo pri vseh, praviloma pa se precej hitro začnejo kazati na obrazu okoli oči. Kadar do tega pride, je tovrstne učinke možno zmanjšati s pomočjo operacije vek. Če želite pridobiti več informacij o operaciji vek, pa se lahko odpravite na priloženo povezavo, kjer boste našli vse potrebne podatke. Operacija vek oziroma blefaroplastika je poseg, s pomočjo katerega se odstrani odvečna koža na vekah. Tovrstna odvečna koža je lahko namreč vzrok za mnoge estetske in funkcionalne težave, kot so utrujen videz, občutek utrujenih vek, težave pri ličenju in celo težave z vidom.

operacija vek

Čemu je namenjena operacija vek oziroma blefaroplastika?

Na predelu okoli oči se hitro pokažejo znaki staranja, saj se tam nabira maščoba, koža pa postane odvečna in se nekoliko naguba. Prav tako oslabijo mišice okoli oči, kar skupno rezultira v utrujenem videzu in nekoliko žalostnemu izgledu. V nekaterih primerih se lahko pojavijo celo motnje vidnega polja. Ko do naštetih težav pride, je operacija vek tista, ki jih lahko precej optimalno tudi odpravi. Gre torej za odstranjevanje odvečne kože na vekah, po potrebi pa tudi maščevja. Poseg je neboleč in precej enostaven, rezultati so hitri in opazni, zapletov pa praktično ni.

Kako poteka operacija vek?

Operacija zgornjih vek je neboleč poseg, saj se opravlja po aplikaciji anestetika. Gre torej za kirurški poseg, s pomočjo katerega se odstrani odvečno kožo na vekah. Po potrebi pa se odstrani tudi maščevje, ki je vzrok za otekel in zabuhel videz vek. Ker gre za kirurški poseg, ob tem nastane rez in kasneje brazgotina, ki se skrije v gubo kože. Tako je brazgotina pri odprtih očeh praktično nevidna. Po operaciji pa se  lahko izvede tudi dvig obrvi, ki celoten rezultat še nekoliko izboljša. Dodatno osvežitev pogleda je možno doseči še z botulinum toksinom, ki zagotovi nekolikšno omilitev gubic ob zunanjih očesnih kotičkih.

Kdo so primerni kandidati za operacijo vek?

Operacija vek je namenjena odstranjevanju estetskih in funkcionalnih težav, zato se zanjo odloča veliko število ljudi. Blefaroplastika je tako primerna za osebe, ki jih moti odvečna koža na zgornjih vekah ter jim odvečna koža na zgornjih vekah povzroča občutek težkih in utrujenih vek. Prav tako je operacija vek primerna za vse, ki imajo zaradi odvečne kože na zgornjih vekah povzročene motnje vidnega polja. Primerna pa je tudi za osebe, ki se zaradi videza oči in vek počutijo postarano, posledično pa tudi manj samozavestno. Nenazadnje pa je blefaroplastika namenjena tudi osebam, ki imajo zaradi odvečne kože na zgornjih vekah težave pri nanosu ličil.

Operacija vek ter okrevanje in pričakovani rezultati

Blefaroplastika je kirurški poseg, ki s seboj prinaša tudi določeno okrevanje. Ker gre za nekoliko blažji poseg, so bolečine zanemarljive, celotno okrevanje pa je hitro. Neposredno po opravljeni operaciji so pričakovane otekline in podplutbe, ki izginejo v 5 do 7 dneh, po tolikšnih dneh pa se prav tako opravi odstranitev šivov. Za pospešeno okrevanje je priporočljivo spanje na dvignjenem vzglavju in hlajenje operiranega predela. Priporočljivo pa je tudi izogibanje premočnemu soncu in uporabljanje zaščitne kreme z visokim zaščitim faktorjem, vsaj 6 mesecev po tem, ko je izvedena operacija vek.