Podjetniški pospeševalnik – kaj mi nudi?

V Sloveniji je veliko podjetniških pospeševalnikov, ki ti lahko pomagajo na tvoji poslovni poti. Izkoristi to pomoč, včasih je ključnega pomena!

A kako izbrati pravi podjetniški pospeševalnik? Verjetno je prva misel, da se obrneš na najbližjega v tvojem domačem kraju. Vendar bodi pozoren tudi na to, da se podjetniški pospeševalniki med seboj razlikujejo. Vedno več je govora o tem, da bi bilo smiselno, da se bolj osredotočajo vsak na neko specifično področje in zato postanejo mojstri v eni branži – nekateri so se osredotočili na robotiko, drugi na vrhunska izobraževanja glede poslovnih načrtov in vodenja podjetja, tretji so se osredotočili na razvoj hardwareskih produktov …

podjetniški pospeševalnik

Tako obstajajo podjetniški pospeševalniki, ki poleg pisarn, izobraževanj in mentoriranj ponujajo tudi zelo konkretno pomoč podjetnikom začetnikom. Naprimer – namesto, da sam pakiraš in pošiljaš svoje izdelke (kar lahko vzame veliko časa ali pa moraš zaposliti eno osebo, kar predstavlja dodatni strošek), lahko oni to naredijo namesto tebe. Ali namesto da investiraš ogromno denarja v dobre stroje za razvoj prototipa in postavitev proizvodnje, ti oni dajo ključ od firme in tako odprejo vrata do desetine profesionalnih strojev, na katerih lahko narediš svoj izdelek – lahko ti ponudijo celo človeka, ki to obvlada. En takih podjetniških pospeševalnikov je Katapult iz Trbovelj. Zaradi podpore svetovno uspešnega podjetja Dewesoft  imajo možnost ustvarjanja na profesionalnih strojih za razvoj hardwareskih produktov – te stroje so ponudili startupom za razvoj prototipov in postavitve proizvodnje linije. Pa še mojstri tega so tam poleg.

V bistvu si na ta način prihraniš ogromno fiksnih stroškov in jih tako spremeniš v variabilne. S tem si znižaš tveganja. V mnogo primerih je prav to razlog, zakaj je nekomu uspelo, kljub temu, da ni imel velike začetne investicije.

Če ti ideja slučajno ne uspe, pa tudi ne zaključiš z velikim minusom. Torej – zelo varna oblika (vsaj) prvih let podjetništva.