Rastlinjaki vam omogočajo pridelavo solate tudi pozimi

Želite imeti tudi takrat, ko vas preseneti sneg ali toča, domačo solato? Se poleti jezite, ker vam močno sonce uniči vse vrtne pridelke, ali pa jim onemogoča rast? Za vse te težave obstaja preprosta rešitev – rastlinjaki. Ti so postali ob zelo nepredvidljivih vremenskih razmerah že skoraj nujna oprema vsakega gospodinjstva, da ne govorimo o vrtnih centrih in kmetijah, ki se ukvarjajo posebej s pridelavo vrtnih izdelkov; ti bi brez rastlinjakov zelo težko pridelali velike količine vrtnin, kar bi se poznalo tudi na njihovem zaslužku.

Rastlinjaki so enostavni za montažo, izdelajo pa vam jih lahko po vaših merah. Kvalitetni rastlinjaki so odporni na točo, močne sunke vetra in ostale vremenske nevšečnosti, zaradi svoje konstrukcije pa z njega zdrsi tudi sneg. Poleg tega so rastlinjaki odličen način za zaščito pridelkov pred divjadjo in drugimi neželenimi škodljivci. Sestavljeni so iz UV-stabiliziranih plastičnih profilov in veznih elementov. Čez ogrodje rastlinjaka, ki je zelo trdno in stabilno je dana UV-stabilizirana folija, dodatno privijačena z letvicami. Posebno vzdrževanje rastlinjakov ni potrebno, svetuje se le menjava folije na vsakih nekaj let. Rastlinjake lahko premikate na različne konce vrta in tako omogočate kolobarjenje. Kljub močni in trdni zasnovi, je vseeno priporočljivo, da ob močne vetru rastlinjak zaprete in ga dobro pritrdite v zemljo, ob sneženju očistite morebiten sneg, ki ostane na rastlinjaku in tako poskrbite, da bo rastlinjak res še dolgo služil svojemu namenu.

rastlinjaki

Obstajajo različni tipi rastlinjakov, ki se med seboj razlikujejo po nekaterih podrobnostih in zasnovi. Nekateri imajo način zračenja po sistemu okna-vrata ali vrata-vrata, drugi pa z bočnim navijanjem folije; tudi folija se pri posameznem rastlinjaku razlikuje, zato so nekatere bolj, druge manj obstojne. Nekateri imajo tudi strešna okna, ki se samodejno odpirajo in zapirajo. Lahko imajo rahlo nagnjene ali pa navpične bočne stranice in podobno. Pred nakupom se torej pozanimajte o vseh podrobnostih in izberite tisti rastlinjak, ki vam bo najbolj ustrezal.