Sončne elektrarne za čistejše okolje

Sonce daje naravni vir energije, ki se ga lahko uporabi za sončne elektrarne. Namestitev sončne elektrarne na vaš objekt ima pozitivne lastnosti za vas, pa tudi za okolje. Za njeno delovanje je potrebna le sončna energija in pri izdelavi električne energije ne prihaja do izpusta škodljivih plinov v okolje. S sončnimi elektrarnami se zmanjšajo tudi vaši mesečni stroški za elektriko. Na tak način ste korak bližje k temu, da vaš dom postane eko objekt. Največkrat se ljudje ustrašijo začetne investicije v sončno elektrarno, ampak s finančno pomočjo v obliki subvencij, je namestitev sončne elektrarne več kot pravilna odločitev.

sončne elektrarne

Pogoji za sončno elektrarno

Sončna elektrarna ima nekaj osnovnih pogojev, da je njena namestitev sploh mogoča. Najprej se mora objekt nahajati na področju, kjer je čez leto dovolj sonca, da je sončna elektrarna sploh smiselna. V Sloveniji načeloma teh problemov ni. Sončno elektrarno se načeloma namesti na streho objekta, razen v izjemnih primerih. Potem je treba preveriti okolico, da v bližini ni visokih stavb ali dreves, ki bi streho zakrivali. Če streha ne dobi dovolj svetlobe, potem tudi sončna elektrarna ne bo uspela opravljati svojega dela in vam ne bo koristila.

Potem je treba preveriti vašo povprečno letno porabo elektrike Na ta način se potem izračuna, kako velika sončna elektrarna bi bila najbolj primerna za vaš objekt, da bi se vam najbolj izplačalo. Ko to ugotovite, pa je treba preveriti še, ali je na strehi sploh dovolj prostora za vse sončne module in če je naklon strehe ustrezen. Sončna elektrarna bo namreč najbolj izkoristila sončno energijo, če bo postavljena najbolj optimalno. Seveda je pri tem pomembno, da bo konstrukcija strehe podpirala težo sončne elektrarne. Ker so to lastnosti, ki jih sami težko določite, je najbolj smiselno, da za namestitev povprašate izbranega izvajalca, ki vam bo znal odgovoriti na vsa vprašanja in vam svetoval, kakšna sončna elektrarna bo najbolj primerna za vaš dom.