Toplotne črpalke

V vsakem primeru ste na pravem mestu. Pri Dimplexu vam nudimo raznolike toplotne črpalke lastne blagovne znamke – tako za ogrevanje sanitarne vode, kot ogrevanje in hlajenje vaših prostorov. Prepričajte se sami ter poiščite toplotno črpalko, ki bo najbolje služila vašim potrebam po toploti.

toplotne črpalke

Toplotne črpalke so odlična rešitev ogrevanja. Omogoči nam uporabo neuporabljene energije, ki se skladišči v naši okolici – zemlji, vodi ter zraku. Sama izvedba je sicer odvisna od tipa črpalke, kar povzroča tudi razlike v ceni ter težavnosti montaže, se pa namestitev vsake vrste črpalke zagotovo poplača že v nekaj mesecih njenega delovanja.

Pri izbiri toplotne črpalke, ki jih lahko vidite na www.dimplex.si/toplotne-crpalke je potrebno upoštevati predvsem potrebe uporabnika. Večina gospodinjstev se odloči, da želi črpalko uporabiti predvsem za dogrevanje njihovega objekta pozimi ter ogrevanje sanitarne vode poleti. Seveda se lahko odločite, da bo toplotna črpalka tudi glavni vir ogrevanja, vendar je v tem primeru potrebnega nekoliko več načrtovanja, temu pa mora biti prilagojen tudi sam objekt.

Ker je naša okolica posejana z različnimi viri brezplačne energije (ki jo je potrebno le še odkriti), je najprej potrebno ugotoviti, kakšen tip toplotne črpalke boste lahko izbrali. Če se, na primer, v vaši okolici nahaja dovolj podtalnice, bo tako mogoče izvedba črpalke voda/voda. Če podtalnice ni, imate na voljo še zemljo ter zrak. Seveda ima pridobivanje toplote iz različnih virov specifične lastnosti – za izrabljanje vodne ali zemeljske toplote bo tako potrebno vrtati oz. izkopavati.

Kaj pa učinkovitost ter dimenzioniranje? Učinkovitost toplotne črpalke se meri v številu COP. Slednje opisuje razmerje med porabljeno elektriko ter kapaciteto ogrevanja črpalke. Pred nakupom se je potrebno zavedati, da učinkovitost črpalke z nižanjem temperature običajno pada. Zato bodite pozorni, pri kateri zunanji temperaturi je bila učinkovitost naprave izmerjena. O tem vam bo več povedal podatek o sezonski učinkovitosti naprave (SPF). Slednji vam poda informacijo o ogrevanju sanitarne vode na visoko temperaturo ter ogrevanje prostorov v vseh vremenskih pogojih, tudi najbolj ostrih.