Odkrivanje naravnih lepot Velenjskega jezera

Odkrijte očarljivo lepoto Velenjskega jezera v osrčju Slovenije. Več si preberite na naslovu: https://www.velenjskojezero.si/. Ta skriti dragulj, obdan z bujnim zelenjem, ponuja pobeg tako za ljubitelje narave kot za iskalce pustolovščin. Potopite se v spokojnost jezerske vode. Spustite se po slikoviti obali, občutite nežen dotik vetra na koži in se prepustite pomirjujočim zvokom narave, ki vas bodo popeljali v čisto blaženo stanje.

Razburljive dejavnosti ob jezerski obali

Za tiste z bolj pustolovskim duhom, Velenjsko jezero ponuja številne navdušujoče aktivnosti. Sprehodite se po slikoviti obali, vzemite kajak ali SUP desko ter raziskujte kristalno čiste vode. Uživajte v vznemirljivem kolesarjenju po slikovitih poteh, ki se vijejo skozi okoliške gozdove. Ali pa si preprosto privoščite sončenje na plaži in si občasno privoščite osvežujoč potop, da se ohladite pred poletno vročino.

Velenjsko jezero

Bogastvo narave

Očarani boste nad pestrim rastlinskim in živalskim svetom, ki se tu nahaja. Jezero je bogato z ribami, kar je prava poslastica za ljubitelje ribolova. Odkrijte bližnji naravni rezervat in opazujte harmonično sobivanje raznolikih vrst ptic, ki ustvarjajo simfonijo žvrgolenja in petja.

Kulinarično razvajanje ob jezerski obali

Velenjsko jezero ni zgolj naravni dragulj, ampak tudi ponudnik različnih ugodnosti, ki zagotavljajo udobno in prijetno doživetje obiska. V eni izmed čarobnih restavracij ob jezeru, kjer strežejo sveže ribje specialitete in tradicionalne slovenske dobrote, lahko razvajate svoje brbončice z okusnimi lokalnimi jedmi.

Odkrivanje nepozabnih doživetij

Ne glede na vaše želje – ali iščete mir, pustolovščine ali le nekaj časa v objemu neokrnjene narave – Velenjsko jezero ima vse to in še več. Oglejte sirazkošje tega skritega dragulja in si ustvarite nepozabne spomine v eni najbolj očarljivih slovenskih destinacij.

Nastanek Šaleških jezer

Šaleška jezera, ki zajemajo tri jezera – Velenjsko, Škalsko in Družmirsko, so nastala zaradi rudarjenja lignita. Dolina je že 130 let služila kot lokacija za pridobivanje premoga, kar je povzročilo pogoste spremembe v njenem izgledu. Prejšnja kmetijska območja in vasi so danes zamenjala ta jezera.

Najgloblji deli kotline, kjer so obsežno izkopavali premog, so se nato napolnili z vodo, in tako so nastala tri jezera, katerih skupna površina presega 200 hektarjev, kar jih uvršča med največja v Sloveniji. Postopoma se je zemlja nad izkopom zaradi obsežnega rudarjenja premoga začela pogrezati. Škalsko jezero, ki je bilo ob nastanku manjše kot danes, je nastalo pred drugo svetovno vojno.

Posebnosti Škalskega jezera

Škalsko jezero je najmanjše med tremi, ker se je na tem območju premog rudaril v manjšem obsegu in prej kot na drugih območjih. Zaradi raznolike flore in favne je to jezero zaščiteno s Krajinskim parkom Škale, ki nudi idealne pogoje za različne vrste življenja.

Nenehna preobrazba zaradi rudarjenja

Družimirsko jezero je nastalo okoli leta 1975, a njegova oblika se zaradi delovanja Premogovnika Velenje stalno spreminja. Predvideva se, da bo sčasoma po velikosti preseglo vsa druga jezera v Šaleški dolini. Ko se pretoki bližnjih rek zmanjšajo, Velenjsko jezero deluje kot ključni vir tehnološke vode za elektrarno v Šoštanju.

Velenjsko jezero – velikan v Šaleški dolini

Velenjsko jezero je eno največjih v Sloveniji in trenutno največje v dolini. Njegova površina je primerljiva z Blejskim jezerom, vendar je njegova globina (54 m) večja od Blejskega (31 m) in Bohinjskega jezera (45 m). Oblika jezera se ni bistveno spremenila, saj je večina lokalnega premogovništva končana. Do leta 1994 se je v jezero iztekala onesnažena voda iz Šoštanjske termoelektrarne, vendar so se razmere v zadnjih letih precej spremenile. V jezeru se je začelo ponovno vzpostavljati vodno življenje, redne študije pa kažejo, da je voda primerna za kopanje.

Priljubljena počitniška destinacija ob Velenjskem jezeru

Danes je Velenjsko jezero in njegova okolica zelo priljubljena destinacija za počitnikovanje, še posebej poleti, ko se ljudje želijo ohladiti in sprostiti na urejenem kopališču. Poleg tega je okolica jezera bogata z različnimi sprehajalnimi in kolesarskimi potmi, ki nudijo odlične možnosti za rekreacijo.

Naj naravno kopališče Slovenije

Kopališče ob Velenjskem jezeru je postalo prepoznavno, saj je že peto leto zapored osvojilo naziv Naj naravno kopališče Slovenije. Urejena plaža, čista voda, brezplačna uporaba ležalnikov in lesene površine so le nekateri razlogi, zakaj je ta plaža nedvomno vredna obiska. Prav tako se vsako leto izboljšuje ponudba hrane in pijače, poleg tega pa je na voljo tudi brezplačni vodni park, ki je posebej priljubljen med otroki. V Klubu vodnih športov Velenje imate na voljo širok izbor vodnih plovil, s katerimi lahko raziskujete jezero. S SUP-desko ali pletno lahko odkrijete potopljene lepote jezera.

Odkrijte bogato kulturno dediščino Velenja

Na Velenjskem jezeru se raziskovanje ne konča zgolj s samim jezerom. Okolica jezera ponuja številne zanimive znamenitosti in kulturne spomenike, ki čakajo, da jih odkrijete. Poiščite kratko popotovanje v Velenje, živahno mesto, ki je znano po svoji bogati zgodovini in arhitekturnih čudesih.