Zdrava prebava odlično vpliva na kakovost življenja

Le redkokdo med vami se lahko pohvali, da še nikoli do sedaj ni imel težav s prebavo. Če ne drugače, vas je prebava morda mučila na katerem od daljših potovanj. Šele tedaj ste se zavedali, kako zelo dragocena je popolnoma zdrava prebava.

Zdrava prebava je praviloma posledica zdravega načina življenja, kar pa je povsem logično. Zdravo prebavo si zagotovite z zdravim ter uravnoteženim načinom prehranjevanja, s primerno količino gibanja, ne nazadnje pa zagotovo tudi s primerno količino mirnega ter kakovostnega spanca.

Zdrava prehrana in zdrava prebava gresta z roko v roki

S popolnoma zdravo prehrano se lahko najverjetneje pohvali le redkokdo med vami. To vključuje tudi redno odvajanje blata. Če na veliko potrebo hodite le enkrat do dvakrat na teden, potem vaša prebava še zdaleč ni zdrava. Z zdravo prebavo je dokazano povezan tudi naš način prehranjevanja.

kakovost življenja

Če se boste dlje časa soočali s težavami v prebavi in boste zato poiskali ustrezno zdravniško pomoč, vas bo strokovnjak zagotovo najprej povprašal, kako se prehranjujte. Torej, koliko obrokov na dan zaužijete, kaj najpogosteje jeste, kdaj poteka vaš zadnji obrok ter podobno.

V času slabe prebave se je potrebno gibati

Zdrava prebava je v veliki meri odvisna tudi od količine gibanja. Ljudje pogosto zmotno mislijo, da se v času slabe prebave nikakor ne bi smeli gibati ter da je potreben intenziven počitek. Resnica pa je povsem drugačna. Ravno tedaj bi na primer morali oditi ven v naravo, vsaj na kratek sprehod. Če vas prebava muči preveč, pa se gibajte znotraj doma, na primer pospravljajte ali kaj podobnega.

Najpomembneje je torej, da v času slabe prebave ne mirujete povsem, tako kot ste to morda mislili do sedaj.

Zdrava prebava je povezana s kakovostnim počitkom

Če si čez dan privoščite dovolj počitka in ponoči dovolj dolgo ter seveda dobro spite, je večja verjetnost, da se lahko pohvalite z dobro oziroma zdravo prehrano. Na to vsekakor kažejo tudi različne raziskave.

Sicer pa brez pomislekov lahko trdimo, da je zdrava prebava povezana tudi s stresom. Če je tega v naši okolici bistveno preveč, potem se zagotovo ne bomo mogli pohvaliti s kakovostno prebavo.

Več nasvetov za zdravo prebavo si lahko preberete v prispevku.