Cene odpadnih kovin vplivajo na zaslužek in varovanje okolja

Delna obnova ali renovacija objekta razkrije neverjetno količino odpadnih kovin. Na prvi pogled so le ničvreden odpad. Navlaka, ki se jo moramo znebiti. Naj pozornost ne bo odveč. Cene odpadnih kovin dosegajo namreč presenetljive višine.

Opravka imamo s surovinami, ki so lahko vredne pravo malo bogastvo. Kar je bila maloprej navlaka, je lahko v naslednjem trenutku lep kupček denarja.

Odpadne kovine in cene odpadnih kovin

Po obnovi se na kupu, ki je namenjen za odpad, znajdejo različni izdelki iz različnih kovin. Vsi izdelki nimajo iste cene odpadnih kovin, zato je potrebno izdelke na kupu sortirati glede na kovino, iz katere so narejeni.

Kovine, ki ji zbiralnice odpadnih kovin zbirajo za predelavo in ponovno uporabo ter jim določajo cene odpadnih kovin, so:

 • železo in jeklo, ki sta sestavni del vrtnega orodja, mehanizacije za urejanje okolja, kmetijske mehanizacije, vrtnih ograj, različnih okovij, jeklenih posod, radiatorjev, kovinskih ostankov v gradbeništvu,…
 • barvne kovine: baker, aluminij, medenina, bron, svinec, cink

Za odkup pa so primerne tudi najrazličnejše kovinske palice, koluti, pločevina, profili, ostružki, uteži, cevi, ulitki, platišča, hladilniki, žagini listi, svedri, rezkarji, karbidni vložki,….

cene odpadnih kovin

Odpadno jeklo prispeva k varovanju virov

Jeklo je železova zlitina, ki je v uporabi že tisočletja. Ločimo ogljikova jekla, nerjavna jekla in orodna jekla.
Proizvodnja kakovostnega jekla je povzročila razcvet gradnje nebotičnikov, železnic, prevoznih sredstev,…

Letno se proizvede 1.600 milijonov jekla na svetu. Največje proizvajalke so Kitajska, Japonska in Indija. V Evropi največ jekla proizvedeta Rusija in Nemčija.

Recikliranje jekla je vzor krožnega gospodarstva. Z recikliranjem jekla se ustvarja prihranek primarnih surovin, ki so nenadomestljive. 1 tona recikliranega jekla, poleg zmanjšanja rudniških odpadkov in porabe električne energije, ustvari prihranek:

 • 1,5 tone železove rude
 • 565 kg premoga
 • 190 kg apnenca

Jeklo je večno, saj se ga lahko vedno znova reciklira, zato je njegov odkup pametna in okolju prijazna rešitev.
Nemški jekleni izdelki so zaradi visokega deleža recikliranih jeklenih odpadkov bolj prijazni do okolja kot kitajski ali indijski. Recikliranje jeklenih odpadkov imenujejo tudi »urbano rudarjenje«, ki vpliva na:

 • manjši uvoz primarnih surovin
 • zmanjšanje izpusta emisij CO2
 • porabo energije pri proizvodnji iz odpadkov – le-ta je za 72% manjša kot pri neposredni proizvodnji iz železove rude
 • preprečijo se okoljska tveganja, ki obstajajo pri prevozu železove rude
 • proizvajalci niso odvisni od svetovnega trga
cene odpadnih kovin

cene barvnih kovin dosegajo najvišje cene odpadnih kovin

Barvne kovine dosegajo visoke cene odpadnih kovin

Cene odpadnih kovin niso enotne in jih je vnaprej težko določiti. Splošnega cenika ni. Cene so odvisne od materiala, količine materiala, njegove čistosti in trenutne cene odpadnih kovin na trgu.

Odpadni baker

Je kovina, ki se uporablja na različnih področjih, saj je mehka kovina in zato zelo dobro kovna. Iz bakra izdelujejo električne žice in vodnike, vodovodno napeljavo, kovance, elektromagnete, motorje, uporablja pa se tudi pri izdelavi glasbenih naprav in v kiparstvu.
Cene odpadnih kovin pri odkupu določa kvaliteta bakra. Baker razvrščamo v štiri kvalitetne razrede, ki se med seboj razlikujejo po količini primesi, ki jo baker vsebuje.

Odpadni aluminij

Je zelo lahka kovina. Uporablja se predvsem v letalstvu in v gradnji infrastruktur. Uporaben je za izdelavo embalaže in folij za gospodinjstvo. Ker hitro reagira, ga uporabljajo tudi v farmacevtski industriji pri izdelavi zdravil.
Odkrit je bil pred komaj 160 leti, a je imel v tem kratkem obdobju večjo vrednost od zlata. Poimenovali so ga kovina prihodnosti. Zaradi njegove lahkosti pa je odigral pomembno vlogo pri prvem poletu na Luno, saj so ga uporabili za gradnjo raket.

Je ena izmed kovin, ki pri recikliranju ne izgubi lastnosti. Te se celo v celoti ohranijo. Kot je primer recikliranje pločevinke, ki se po recikliranju vrne na tržišče v samo 60 dneh.

Cene odpadnih kovin pri odkupu določa kvaliteta aluminija, ki se deli na:

 • trdi aluminij
 • mehki aluminij 1. kvalitete
 • mehki aluminij 2. kvalitete
 • ostružke
 • aluminijevo žguro

Odpadna medenina

je zlitina bakra in cinka, ki je cenjena predvsem zaradi svoje barve in sijaja. Uporablja se za grla žarnic, vijake, vodovodne pipe, cevi, za tulce za naboje, za izdelavo nakita,…
Cene kovin pri odkupu določa kvaliteta medenine.

cene odpadnih kovin

Odkupne cene odpadnih kovin pripomorejo k prijaznosti do okolja

Ko poskrbimo, da Krizant, d.o.o. odpelje odpadne kovine v recikliranje, podarimo kovinam novo življenje. Kovine z recikliranjem ne izgubijo svoje kvalitete. Recikliranje odpadnih kovin dodatno pripomore, da v naravi in na deponijah konča manjša količina odpadnih kovin. Zmanjša se pridobivanje novih kovin, kar je nedvomno zelo koristno za okolje.

Recikliranja odpadnih kovin je koristno, ker:

 • se zmanjša poraba električne energije, ki bi jo drugače porabili za pridobivanje in proizvodnjo nove kovine
 • se ohranja kvaliteta kovin – kovine je mogoče večkrat reciklirati, a ne izgubijo svoje kakovosti tako kot jo papir ali plastika
 • se lahko spreminja namembnost kovine – vrata avtomobila po recikliranju postanejo pločevinke

Povpraševanje po reciklirani odpadni kovini je veliko, oddaja odpadnih kovin v reciklažo pa pomaga tudi nam, saj cene odpadnih kovin pripomorejo našemu proračunu.