Kolesarski čevlji za še boljše rezultate

Leto 2021 je leto slovenskega kolesarstva. Verjetno ga ni Slovenca, ki ob omembi kolesarstva ne bi pomislil na imeni Pogačar in Roglič, ki sta ta šport naredila nadvse popularen. Vedno več Slovencev kolesari. Kako pa izbrati pravo opremo? Na spletni strani https://www.enduro.si/kako-izberemo-kolesarske-cevlje/ vam podrobno predstavijo, kakšne kolesarske čevlje je najprimerneje izbrati. Na Enduro pa boste lahko poiskali tudi druge zanimive informacije iz sveta kolesarstva.

Kolesarski čevlji naj služijo svojemu namenu

kolesarski čevlji

Kakšno obutev boste izbrali je seveda odvisno od tipa kolesa, ki ga vozite. Tako boste za vožnjo s cestnim kolesom izbrali popolnoma drugačen čevelj kot za vožnjo z gorskim kolesom. Cestnih kolesarjev brez cestnih kolesarskih čevljev ne boste videli, medtem ko bodo gorski navdušenci izbrali MTB kolesarske čevlje. Za vse rekreativne kolesarje, ki se s kolesom radi odpravijo na okoli po mestu ali na kakšen krajši izlet pa so proizvajalci že izdelali tako imenovan ‘casual’ kolesarski čevelj, ki sicer izgleda kot popolnoma navadna obutev, vendar je zaradi svoje debelejše gume primerna za vožnjo s kolesom.

Pri izbiri kolesarskih čevljev morate v grobem biti pozorni na njihovo velikost in prileganje vaši nogi. V obutvi vam mora biti udobno, kot smernica pa velja: peta mora biti fiksirana, spredaj pa lahko pomigate s prsti. Izbirate lahko med kolesarskimi čevlji na vezalke, trakove, zaponke ali vrtljive gumbe, izbiro pa lahko prilagodite vašim željam.

Nekaj svojega časa pa morate nameniti predvsem skrbi za vaše kolesarske čevlje, saj boste tako podaljšali njihovo življenjsko dobo. Po uporadi jih je priporočljivo očistiti z vlažno krpo, če pa so mokri jih je potrebno dobro posušiti. Prav tako morate redno pregledovati in po potrebi zamenjati ‘clipe’  oz. zagozde na vašem kolesu.

Kolesarska obutev je posebej oblikovana tako, da čim bolj olajša kolesarjenje. Podplati kolesarskih čevljev so znatno trši, kar vam, zaradi boljšega prenosa moči, omogoča učinkovitejše pritiskanje pedal. Vožnja bo tako bolj udobna, z še več vetra v laseh, vaš športni rezultat pa toliko boljši.