Neem olje – učinkovito gnojilo tudi proti škodljivcem

Neem olje prihaja iz rastline neem, pod drugim imenom pa je znana tudi kot “Azadirachta indica” ali drevo življenja. Velja za čarobno rastlino indije, ki nudi odlično gnojilo vsem rastlinam in se ga uporablja za številne bolezni. Hitrejša rast rastlin je omogočena zaradi različnih delov tega prečudovitega drevesa, saj vsebuje veliko koristnih in uporabnih snovi, ki nam ponujajo številne možnosti za uspeh pri razvijanju naših rastlin.

neem-olje

Neem olje je sestavljeno aktivne snovi drevesa, ki ji rečemo “azadirachtin”. Snov deluje kot izvrsten insekticid, kar pomeni da uniči vseh vrst škodljivih žuželk, katere nam znova in znova uničujejo pridelke. Ne bodite v skrbeh, koristnih živalcam in opraševalcem neem olje ne škodi saj je zasnovan tako ,da ne tem vrstam žuželk in živali ne škoduje v nobenem primeru, saj imajo koristne žuželke prebavni trakt drugače grajen in razvit.

Neem olje je človeku prijazno in mu ne škoduje, prijazno pa je tudi do samega okolja na katerem deluje. Druga zelo zanimiva lastnost drevesa življenja je druga aktivna snov, ki jo imenujemo salanin. Salanin oddaja značilen škodljivcem smrdeč vonj, in zato deluje kot odvračalo. Olje neem je lahko ob nepravilni uporabi škodljiv in naredi več škode kot koristi. Moč in kvaliteta olja se pri različnih proizvajalcih močno razlikuje saj so vrednosti Ph in količine aktivne snovi “azadirachtina” pri vsakem proizvajalcu različne. Zaradi različnih vrednostih lahko z prevelikim številom kapljic ožgete vaše rastline in jih poškodujete, olje pa izgubi učinek gnojenja in prehranjevanja rastlin. Olje neemovega drevesa pridobimo s stiskanjem neemovih  plodov, ki so na prvi pogled podobni olivam  vendar temnejše rjave in rumene barve. Olje se v kozmetiki uporablja le za nego aknaste kože zaradi svojega zemeljskega vonja, uporablja pa se tudi na lasiščih, ki je občutljivo na nastajanje prhljaja.

V medicini se neem olje uporablja  za krepitev imunskega sistema, razstrupljevanje telesa in čiščenja krvi.