Otroške kape so nepogrešljiv dodatek za zaščito vaših malih brihtnih glavic

Za naše najmlajše vedno želimo samo najboljše. Zato se ne poučujemo zgolj o vzgojnih pristopih in kakovosti hrane, ki jo otrokom ponudimo, pač pa vedno bolj tudi o materialih, iz katerih so izdelana oblačila, ki jih nosijo. V prehodnem in zimskem času vsak otrok na svoji glavi potrebuje ustrezno zaščito pred mrazom in vetrom. Otroške kape in trakovi so tako že obvezna oprema v vsaki omari. Pa ne samo, da so uporabne, pač pa so tudi že nepogrešljiv modni dodatek, saj je na voljo mnogo različnih vzorcev in barv, prav posebne pa so tudi personalizirane otroške kape.

Izberite primerno naglavno pokrivalo

Ne glede na to, ali boste otroku kupili kapo ali naglavni trak, je pomembno, da je pokrivalo zračno, udobno in da se ustrezno prilega njegovi glavi. To pomeni, da mora biti pokrivalo ravno prav široko, da dovolj pokrije in zaščiti ušesa, hkrati pa ne leze z glave.

Za najmlajše je priporočljivo, da izberete kapo, ki se pod brado tudi zaveže, saj nekateri malčki niso najbolj navdušeni nad kapami in si jih radi snemajo z glave.

Kateri materiali bodo dobro zaščitili in greli vaše najmlajše?

Otroške kape naj bodo izdelane iz toplih, zračnih in hipoalergenih materialov.

Otroška naglavna pokrivala so lahko iz krzna, flisa, volne, bombaža in drugih materialov. Za dobro in toplo zaščito v zimskih mesecih se uporabljajo tako sintetični materiali kot naravni ptičji puh. Pri tem pa je pomembno, da ste pozorni na morebitne alergije vašega otroka na določen material.

Priporočljivo je, da so kape podložene z naravnim materialom, ki diha in tako zagotavlja optimalno termoregulaicijo otroške glave.

Otroška kapa naj bo iz toplih, zračnih in hipoalergenih materialov

Dva zelo pogosta materiala, ki se uporabljata za izdelavo pokrival:

Volna

Naše babice so kape pletle iz volne, ta material pa se tudi dandanes vse bolj vrača v modo. Volna velja za zelo topel, raztegljiv in izolacijski material. Je tudi zelo zračen material, ki diha in se prilagaja trenutnim potrebam telesa (pozimi nas greje, poleti hladi). Nekateri otroci in tudi odrasli pa so na izdelke iz volne občutljivejši, večinoma, če imajo težave s kožo in srbečico.

Rebrasti bombaž

Izredno mehak in raztegljiv material, ki se prilegam vsem velikostim in oblikam otroških glavic. Čeprav so kape iz tega materiala zelo raztegljive, se po uporabi vedno vrnejo v prvotno obliko, zato tudi po dolgem času uporabe ne postanejo ohlapne. Otroške kape, izdelane iz rebrastega bombaža, so izredno nežne, ne zategujejo in ne pikajo. Običajno je temu materialu dodan še določen delež elastana, kar otroške kape naredi res prilagodljive in mehke.

Ustrezna velikost otroške kape za optimalno zaščito in udobje

Bi znali odgovoriti na vprašanje, kakšna je trenutno velikost pokrivala vašega otroka? Brez skrbi, večina staršev te številke nima v glavi tako kot, denimo, konfekcijsko številko oblačil, ki jo otrok nosi.

Sploh, če ste v vlogi starša prvič in še nimate izkušenj, vam je morda izbira ustrezne velikosti kape lahko izziv. Najbolj enostavno je seveda, da otroka vzamete s seboj po nakupih, a vsi vemo, da nakupovanje skupaj z otroki ni ravno enostavno opravilo. Večina staršev dandanes tako oblačila in dodatke, med njimi tudi otroške kape, naročuje prek spleta, pri tem pa je seveda pomembno, da poznamo ustrezne velikosti oziroma številke oblačil in naglavnih pokrival.

Obseg glave otročku izmerijo takoj v porodnišnici, nato pa čez nekaj časa na pregledu pri pediatru. Otrok seveda v tem času hitro raste in spreminjajoči se konfekcijski številki še sledimo, da pa bi otroku vsake toliko izmerili še obseg glave, nam nekako ni samoumevno.

Kako izmeriti obseg otroške glave?

Pred nakupom kape vzemite merilni trak (najboljše šiviljski) in ga ovijte okoli glave malenkost nad ušesi. Ko boste izmerili obseg, boste dobili tudi velikost otroške kape, ki jo želite naročiti.

Torej, če je obseg otrokove glave 45 cm, bo tudi velikost kape 45. Preprosto, kajne?

V primeru, da velikost kape ne bo ustrezna, bo otroku povzročala nelagodje (drsenje čez oči ali tiščanje). To pa lahko vaše trenutke na prostem spremeni v eno samo pregovarjanje okoli nošenja kape.

Združite modni videz in kakovosten material

Izbor modela in barve kape je seveda odvisen od starosti otroka in tega, kar mu je všeč (če je že starejši), ob tem pa ne pozabite na primerno kakovost materiala in ustrezno velikost. Letošnjo zimo so trend narekovale srčkane otroške kape s cofki (enim ali dvema) v raznih barvnih odtenkih. V zadnjem času so popularne tudi ujemajoče kombinacije kap ali trakov za mamice in hčerke.

Posebno lepe pa so personalizirane otroške kape, ki so vedno lahko tudi odlično darilo. Zamislite si čudovit napis (ime vašega otroka ali kakšno drugo izvirno besedo) in vašega nadebudneža presenetite z uporabnim in lepim darilom!

Nekateri ponudniki vam lahko izdelajo tudi otroška pokrivala in pokrivala za odrasle v velikostih po meri – tako se lahko cela družina obleče v »matchy« pokrivala. Zamislite si, kakšen zabaven in povezan vtis boste naredili na nedeljskem sprehodu ali na smučišču!

Kapa naj bo otroku vizualno všeč

Otroške kape so torej pomemben dodatek, ki zaščiti vašega otroka pred zunanjimi vremenskimi vplivi. Pri izbiri bodite pozorni na ustrezno velikost, prileganje in kakovosten, lahkoten ter zračen material. Seveda pa mora kapa biti vašemu otroku tudi vizualno všeč, saj jo bo le tako rad nosil in preživljal sproščene trenutke v naravi.