Paletni viličar je nujen za vsako skladišče

V skladiščih je nujna posebna oprema, s katero se lažje razporeja z vsemi izdelki. Tu je nakup paletnega viličarja še kako pomemben. S paletnimi viličarji se prestavlja večji tovor. Uporablja se jih predvsem v skladiščih, poleg tega pa jih lahko najdemo v vseh industrijah, kjer se rabi vozilo, ki bo lahko premikalo težje kose, ki jih ročno ne moremo prestaviti. Načeloma se paletni viličar uporablja v kombinaciji z lesenimi paletami, na katerih je naložen tovor.

Paletni viličar se uporablja tudi v trgovinah

Vsaka industrija mora nekako prestaviti svoje izdelke iz enega konca na drugega. Medtem, ko za pot načeloma poskrbijo tovornjaki, kasneje pa tudi ladje, vlaki ali letala, je ves tovor nekako potrebno spraviti na vsa ta prevozna sredstva. Najlažji način, kako to narediti je z uporabo paletnega viličarja.

Paletni viličar lahko premakne kar za 1000 kg tovora. Prav tako ima nastavljivo višino. Tako ga lahko uporabljate za nalaganje palet v skladišču ali pa za nakladanje v in razkladanje iz vozila. Nastavitev višine pride predvsem prav takrat, ko je treba palete naložiti eno na drugo ali pa naložiti paleto na višjo polico.

Paletni viličar, ki se ga upravlja s pomočjo elektrike, je preprost za uporabo. Narejen je tko, da ga poganja električna energija. Nastavitve se spreminja s preprostimi gumbi in ročajem. Je pa res, da se mnogi na začetku težko navadijo na sistem. Treba je prevažati tudi težke palete. Če paleta ni pravilno nameščena na paletnemu viličarju, se lahko prevrne in celo koga poškoduje. Pri njegovem upravljanju je zato treba poskrbeti za ustrezno učenje delavcev, kako se upravljanja s paletnim viličarjem. Prav tako pa je pri vsaki uporabi treba poskrbeti za varnost. Pri tem pomaga že uporaba ustrezne zaščitne opreme. Potem pa tudi skrb, da so vsi izdelki na paleti ustrezno zavarovani, da ne bi med prevažanjem padli na tla.