Penetracijski test: Ali ga sploh potrebujemo?

Penetracijski test

V današnjem svetu, je kibernetski napad nekaj vsakdanjega in se naša varnost iz dneva v dan nadgrajuje, se najverjetneje sprašujete: Zakaj sploh potrebujemo penetracijske (PEN) teste? Ampak preden odgovorimo na to vprašanje, se vprašajmo, kaj je to penetracijski test. Penetracijski test je način preverjanja varnosti našega informacijskega sistema.

Kako deluje penetracijski test?

Pri takšnem testu podjetje najame izkušene IT strokovnjake, da jim opravijo penetracijski test. Ko se podjetje odloči za ta test, kontaktira IT strokovnjake in z njimi pride do dogovora, kaj bodo naredili in njihov namen. Dogovorijo se o morebitni dolgotrajni škodi na informacijskem sistemu in o tem obvestijo še zavarovalnico. Penetracijski test izvedejo na različne načine, najpogosteje pa etični hekerji uporabljajo metode kibernetskih kriminalcev in z njimi napadejo podjetje. Največkrat takšni napadi vključujejo metode social engineeringa, phishinga, vrivanje SQL kode.

Poleg odkrivanja varnostnih lukenj je penetracijski test uporaben za načrtovanje neprekinjenega delovanja podjetja. Test omogoča boljši vpogled v način delovanja napada in da globlje razumevanje, kako lahko hitreje odpravijo posledice napada in nemoteno poslujejo naprej.

Po končanem penetracijskem testu se naredi še poročilo. Poročilo se deli na 2 dela. Prvi del je namenjen vodstvu naročnika, ki jim povzame kakšno je stanje njihove varnosti, drugi del je pa namenjen tehničnemu osebju, ki vključuje vse ugotovitve in metode napada, ter nasvete kako te napake odpraviti.

Poznamo več vrst penetracijskih testov

  • Penetracijski test infrastrukture (omrežja)
  • Penetracijsko testiranje spletnih strani
  • Penetracijsko testiranje mobilnih aplikacij

Ali penetracijski test zares potrebujemo?

Zdaj pa še odgovor na začetno vprašanje. Penetracijski test je ključnega pomena za izboljšavo varnostnega sistema, saj nam pomaga odkriti napake in luknje, ki smo jih sami spregledali. Veliko boljše je najeti strokovnjake da nam testirajo varnost, kot pa da se moramo spopasti s neželjenimi posledicami kibernetskih kriminalcev. Tako nam penetracijski test prihrani kar nekaj stroškov denarja in zraven še izboljša varnost.