Rakov Škocjan

Rakov Škocjan je zelo lepa izletniška točka, saj lahko na enem mestu vidimo ogromno znamenitosti, hkrati pa se lahko sprehodimo skozi 2,5 kilometrov dolgo kraško dolino, po kateri si je pot utirala reka Rak.

Rakov Škocjan se nahaja pri Cerkniškem polju, in s svojo atraktivnostjo privablja obiskovalce iz celega sveta. V Rakovem Škocjanu lahko vidimo vse, od čudovitih travnikov, presihajoče jezero, gozdov, reke, naravnih mostov, jame in še več.

Rakov Škocjan je v vsakem letnem času nekaj posebnega, saj vodna gladina niha. Med poletjem je gladina nižja, in tako je dostop do nekaterih znamenitosti lažji.

Skozi celoten Rakov Škocjan je speljala makadamska cesta, tako da se lahko pripeljete iz enega konca na drugega. Brezplačna parkirišča so urejena na začetku, v bližini Velikega naravnega mostu, nekje na sredini lahko parkirate pri hotelu Rakov Škocjan, ali pa na koncu pri Zelških jamah. Kljub temu, da je dolina dolga le 2,5 kilometra, boste prehodili veliko več, če se boste peš odpravili od začetka, saj pot vodi po gozdnih poteh, ki vijugajo sem ter tja, in nas vodijo od ene točke do druge.

Če imate namen prehoditi nekoliko več, potem priporočam, da parkirate na začetku v bližini Velikega naravnega mostu. Treba je biti pozoren na označbe, saj je pot za moje pojme slabo označena, in na nekaterih delih zelo varljiva. Veliki naravni most, vas bo navdušil s svojo gracioznostjo. Ogromna skala, ki tvori most, je res neverjetna. Če je struga pod mostom v tistem času suha, se lahko pod mostom tudi sprehodite, tam na naprej pa je mogoče prideti tudi do Tkalce jame, ki pa je sama nisem obiskala. Ob mostu je tudi presihajoče jezero čudovitih barv. Pot se nadaljuje naprej po dolini, vmes pa lahko vseskozi uživate v neokrnjeni in zanimivi naravi. Tukaj v bližini so tudi ostanki neke cerkve, a tudi teh si nisem ogledala.

Po poti naprej ob reki, pridete do točke, kjer reka Rak iz jame zopet pridere na dan, po tistem, ko vmes ponikne. Res zanimivo za videti. V jamo pa je mogoče priti le, če zaplavaš v mrzlo reko v notranjost. Kako to izgleda si lahko pogledaš v videu:

Pot se nato nadaljuje mimo Hotela Rakov Škocjan, kjer lahko tudi kaj pojeste in popijete. Po kakšnem kilometru hoje prispete do zadnjega dela, kjer je tudi največ zanimivih stvari. Najprej se lahko spustite po hribu navzdol v Zelške jame, kjer pridete neposredno v notranjost. Tam izvira reka Rak. Pot v jame ni zahtevna, v jamah pa je potrebno biti malo bolj pazljiv, saj je notri mokro, kamni pa so spolzki in drseči. Ob hoji skozi jamo, ko zopet lahko ugledate svetlobo, in ko se strop nad nami odpre, pridete do kamnitega mostu, ki je prava atrakcija na družbenih omrežjih, in tudi simbol Rakovega Škocjana. Pot se nadaljuje naprej, skozi še eno manjšo jamo, nato pa že pridemo pod Mali naravni most, ki se nad nami dviga kar 42 metrov visoko. Če pogledamo od spodaj navzgor, je videti kot kamnito okno. Res fascinanten pogled, ko kar ne moreš verjeti kaj vse ustvari narava.

Pot iz Zelških jam vodi nazaj po isti poti, po kateri smo prišli. In ko se vrnemo nazaj na vrh, nas tam čaka še ena zanimivost. Na desni strani, ko pridemo iz jame nazaj ven, je vrh Malega naravnega mostu. Pridemo lahko čisto do roba, kjer je tudi ograja, in pogledamo navzdol. Pogled navzdol je kar malo strašen, posebno za tiste, ki ne prenašajo dobro višine. Vidimo kraj, kjer smo se nahajali malo prej, ko smo skozi Zelške jame prišli pod most. Sprehodimo se lahko tudi čez celoten obok mostu, poleg pa je tabla, ki opisuje, kako je sploh nastal Mali naravni most.

Rakov Škocjan je lahko kar aktiven izlet, saj če boste prehodili celotno dolino, in vmes še obhodili vse točke po gozdnih poteh, boste naredili kar nekaj kilometrov. je pa to tudi zelo primeren izlet za družine z manjšimi otroci, in za starejše ljudi, saj lahko poljubno prilagajamo prehojeno pot. Najprej se lahko ustavite na začetku Rakovega Škocjana in si ogledale Veliki naravni most, potem se odpeljete naprej, mimo hotela Rakov Škocjan, tam parkirate in si ogledate reko Rak, ki zopet pridere na dan, nato se peljete še malce naprej, do točke, kjer se nahajajo Zelške jame in Mali naravni most, ki je v resnici zelo visok. Cesta poteka krožno, tako, da če se peljete naprej, vas bo pot pripeljala do začetne točke pri Velikega naravnem mostu, lahko pa obrnete in se po krajši poti vrnete.

Rakov Škocjan bo čudovit izlet za vse, v vsakem letnem času pa je po svoje lep in barvit. Le v hladnejših dnevih se je potrebno malce bolj obleči, saj je temperatura v jamah nižja. Poskrbite pa tudi za primerno obutev. Vstop v Rakov Škocjan je brezplačen, prav tako je brezplačno tudi parkirišče.