Čistilna naprava – da poskrbimo za okolje

Imate pri hiši ali vikendu še vedno staro greznico? Čas je za nadgradnjo. Če nimate možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje, si morate omisliti čistilno napravo. V nekaterih zakonskih predpisih je določeno, da je čistilna naprava obvezna od leta 2018. Na trgu obstaja več vrst čistilnih naprav. Izbirate lahko med betonsko čistilno napravo, katere vgradnja je cenejša, ali pa čistilno napravo s plastičnim ohišjem. Če pa želite napredno naravno čiščenje odpadnih voda, lahko izberete rastlinsko čistilno napravo. Rastlinska čistilna naprava ponavadi ne potrebuje električne energije. Za njeno postavitev ne rabite veliko prostora, zato je še toliko bolj primerna za vikende ali manjše objekte. Čistilne naprave Gorec, so primer kvalitetnih in cenovno ugodnih čistilnih naprav.

cistilna-naprava

cistilna-naprava

 

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu čistilne naprave?

Najprej se odločite, kje bo čistilna naprava postavljena. Glede na število uporabnikov določite koliko naj bo velika. Dobro preverite, da ima vse potrebne certifikate in da je 100 % delujoča. Glede na to, da kupujete čistilno napravo, ki vam bo služila več desetletij, se vam splača kupiti dražjo in kvalitetnejšo.

Poleg nizkih stroškov vgradnje in nemotečega tihega delovanja, pa ima čistilna naprava tudi druge prednosti.

Kako čistilna naprava deluje?

Vsaka čistilna naprava ima pred – čistilni bazen, v katerem se zbirajo odpadne vode. Najprej se odstranijo vse večje snovi in snovi, ki niso topne v vodi. Ostale nečistoče se s pomočjo mikroorganizmov razgradijo. Da se pospeši delovanje mikroorganizmov, se bazen prezračuje in s tem dovaja kisik. Drugi bazen imenujemo usedalnik, saj se v njem voda še dodatno prečisti s posedanjem. Od tu naprej se prečiščena voda spelje nazaj v naravo.

Kaj ne sme priti v čistilno napravo?

Glede na to, da je biološka čistilna naprava namenjena čiščenju gospodinjskih odpadnih voda, je potrebno paziti, da vanjo ne zaidejo drugi odpadki. Lasje, tekstil, ženski toaletni pripomočki, kondomi, ostanki hrane, maščoba in ostali odpadki, ki niso topni v vodi, jo lahko tudi pokvarijo. Da bo vaša čistilna naprava dolgo delovala, poskrbite, da se v njej ne znajdejo zgoraj našteti odpadki.