Guacamole je okusna omaka iz avokada

Guacamole je omaka narejena iz zrelega avokada, recept pa najdete tukaj https://www.nadlani.si/kulinarika/popolna-guacamole-omaka-v-nekaj-trenutkih/ in jo naredite tudi sami ter presenetite domače. Guacamole je vedno bolj priljubljena v naših domovih, ker se tudi avokado dobi v vsaki trgovini. Izhaja pa iz Mehike, iz katere so jo Mehičani prenesli v Ameriko in od tam se je razširila prav povsod, tudi k nam. To jed lahko uporabite kot prilogo ali omako, vendar jo jeste lahko seveda tudi samostojno, če tako želite.

Guacamole

Guacamole v azteškem jeziku pomeni omaka iz avokada, če bi jo prevedli v naš jezik. Avokado je bil v Mehiki prisoten že tisočletja in je še sedaj. Šele kasneje so ga prinesli v Ameriko in drugam, kjer ga uspešno gojijo. Recept za Guacamole pa je bil prvič zapisan leta 1697.

Danes ta recept poznamo v obliki zrelega avokada, kateremu odstranite lupino in peško, mu dodate paradižnik, sol, poper, čili, čebulo, baziliko, grah, kislo smetano pa še kaj se najde, kar lahko dodate. Originalni recept pravi, da se avokado zmeša v terilniku z zelišči in se mu ne dodaja toliko sestavin.

Guacamole pripravite tako, da paradižnik operete. Nato ga na drobno narežete. Olupljeno čebulo pa sesekljate tako, da bodo koščki zelo drobni. Avokado mora biti zrel in mehak, v nekaterih trgovinah boste dobili že dozorjenega, drugače ga morate zoreti doma. Avokado prerežite in mu odstranite lupino ter veliko koščico iz sredine, ki ni užitna. Sestavine nato zmikastite ali pa pretlačite z vilico, če nimate mikserja. Dodate mu lahko tudi limonin sok. Na koncu dodajte zelišča in kislo smetano in omaka bo takoj pripravljena ter jo lahko postrežete.

Avokado zelo hitro oksidira, zato ta omaka ne sme stati, ampak jo je treba takoj porabiti in če ostane jo raje zavrzite. Vendar ne bo ostala, ker je tako okusna, da jo bo vsak z veseljem pojedel samo ali pa s kakšno drugo jedjo.