Krožna žaga je nujno orodje

Je odličen pripomoček, ki ga ima v svoji garaži vsak mojster. Krožna žaga se uporablja za rezanje različnih vrst materialov, z njeno pomočjo lahko hitro naredimo dolge in ravne reze. Je odlično električno ali baterijsko orodje za rezanje naravnost in natančno. Več o njej in njen nakup na http://www.lestroj.si/si/115-zagni-listi.

Krožna žaga

Krožna žaga

Izbira krožne žage

Kako izbrati kvalitetno krožno žago in na katere lastnosti moramo biti pozorni pri izbiri? Najprej se je potrebno osredotočiti na vhodno moč, ki jo navajamo v vatih (W). Pomembna je, ker vpliva na zmogljivost krožne žage. To pomeni, da debelejši kot je material, ki ga režemo, večja mora biti vhodna moč žage. Praviloma so na trgu krožne žage z vhodno močjo od 450 – 2100 W.

Naslednje na kar moramo biti pozorni je globina reza. Ta označuje največjo možno globino prečnega reza krožne žage. Za kot 45 stopinj običajno znaša med 17 in 66 mm. Sama globina reza je odvisna tudi od premera žaginega lista. Pri izbiri krožne žage je dobro vedeti, da kupimo tisto, ki ima višjo moč kot ostali modeli enake velikosti. Krožne žage se delijo na dva programa, hoby in profesionalen program. Hoby žage so manj močne in so bolj za osnovno dejavnost žaganja. Primerne za domačo hoby uporabo. Za profesionalno uporabo pa najdemo krožne žage z močjo do in preko 2000 W. Mojster se lahko odloči, da bo uporabljal krožno žago, ker so le te močne, prenosne, če je potrebno zmožne raztrgati material. Imajo možnost tudi za rezanje številnih nelesnih materialov. Nedavni napredek v kategoriji krožnih žag so tudi manjše baterijske žage, ki imajo manjša rezila.

Tipi krožnih žag

Na voljo je več tipov krožnih žag. To so navadne, enoročne s posebnim držalom usmerjenim proti uporabniku, tudi potopne krožne žage. Ne glede na to kakšno izberemo, je na prvem mestu vseeno varnost. Ob nakupu preverimo varnostne funkcije krožne žage oziroma varnostno stikalo, ki ga je treba pridržati preden se sproži sprožilec ter tudi zaščitna rezila.