Odprava bolečin v hrbtenici na enostaven način

Veliko ljudi opravlja take službe, da cel delavnik sedi. Še posebej so temu podvrženi ljudje v pisarnah, ki opravljajo delo z računalnikom – https://vita-spa.si/bolecine-v-hrbtenici-huda-nadloga-racunalnicarjev/. Problem nastane, ker v večini primerov ne sedijo pravilno, kar lahko povzroča bolečine v hrbtenici. Obstaja več načinov, kako omiliti bolečine zaradi predolgega sedenja.

Kako lahko odpravite bolečine v hrbtenici?

Bolečine v hrbtenici povzročajo različni dejavniki. Med najbolj pogost dejavnik spada nepravilno sedenje. V resnici sedenje na stolu ni najbolj naraven položaj za človeka in razlikujejo se raziskave, kako sploh sedeti. Zagotovo ni priporočljivo, da se sedi sključeno z glavo naprej k računalniku. Strmeti je treba k temu, da je hrbtenica v ravnem položaju, z rameni nazaj, vseeno pa ne preveč togo. Za najboljšo držo pri sedenju je pomembno, da imamo okrepljene mišice v trebušnem predelu. Te stabilizirajo celoten trup in na tak način je odprava bolečin v hrbtenici večja.

Prav tako se odprava bolečin v hrbtenici poveča z uporabo pravilnega stola. Danes so na trgu stoli, ki so ergonomsko oblikovani in pomagajo pri pravilni drži med sedenjem. Poleg hrbtenice taki stoli podpirajo tudi roke, vrat in poseben poudarek je tudi na ledvenem predelu. Z dobrim pisarniškim stolom je odprava bolečin v hrbtenici veliko večja.

Za vse, ki več ur sedijo za mizo oz. za računalnikom, je priporočljivo raztezanje. Obstaja veliko vaj, ki jih lahko izvedete tako v sede, pa tudi v stoje. Z vajami sprostite in raztegnete vse mišice in sklepe, ki so na udaru med večurnim sedenjem. Prav tako se na ta način sprostite in odprava bolečin v hrbtenici je na tak način skoraj takojšnja. Priporočljivo je tudi, da poskrbite, da vsake toliko časa vstanete in se sprehodite. To je lahko zgolj sprehod iz enega konca pisarne do drugega. Kratki odmori med delom lahko naredijo veliko razliko.