Celiakija – znaki, ki jih ne smete spregledati

Celiakija je avtoimunska presnovna bolezen, ki ima lahko hude posledice za sluznico tankega črevesja, zato je zelo pomembno da vemo kako prepoznati znake celiakije. Bolezen je dedna, čeprav jo lahko sprožijo tudi določeni okoljski dejavniki, kot so operacija prebavil, nosečnost in virusne okužbe. Kako pa sploh vemo, da se je tudi pri nas pojavila celiakija? Znaki, ki kažejo, da z našim telesom ni vse vredu se najpogosteje pojavijo ob uživanju glutena. Pomembno je, da alarme, ki jih sproža naše telo, dovolj hitro prepoznamo in pravočasno ukrepamo. Celiakija je namreč danes že popolnoma obvadljiva bolezen.
celiakija znaki
Celiakija – znaki pri otrocih in odraslih
Včasih je celiakija veljala za otroško bolezen, danes pa jo zahvaljujoč naprednim medicinskim metodam, odkrijejo tudi pri odraslih. Bolezenski znaki pri otrocih in odraslih se razlikujejo, poznamo pa tudi zelo netipične simptome te neprijetne bolezni, kot so bolečine v trebuhu, napenjanje, osteoporoza in drugi.
Pri otrocih so najpogostejši znaki te bolezni driska, bruhanje, razdražljivost in apatičnost, anoreksija in nenapredovanje v rasti ter pridobivanju in ohranjanju telesne mase. Pri otrocih se celiakijo pogosto zelo hitro odkrije, saj so znaki večinoma zelo jasni in izraziti.
Pri odraslih pa se zelo pogosto pojavi blaga celiakija. Znaki, na katere moramo biti pozoren so izguba telesne mase, driska, malabsorbcija in anemija, kot posledica hudega pomanjkanja železa. V najhujšem primeru nezdravljene celiakije pride do celiakalne krize, ki se kaže v obliki tetanije, hemoragične diateze in edemov.
Celiakijo se odkriva oziroma potrdi s specifičnim krvnim serološkim testom. Edina do sedaj znana in učinkovita terapija pa je popolna odpoved izdelkom, ki vsebujejo gluten. Glavno živilo, ki vsebuje gluten je pšenica. Sem sicer spadajo tudi priljubljeni pekovski izdelki, vendar pa dandanes življenje s celiakijo ni več podvrženo številnim odrekanjem pri prehrani. Večina izdelkov danes tako že obstaja v brezglutenski različici, edina slabost pa je ta, da imajo še vedno precej visoko ceno.